Recipes

Tökéletes Hétvégi Zabkása – Perfect Oatmeal for The Weekend

!Scroll down for English!

A reggeli valóban a legfontosabb étkezés! Tőlem most nem fogtok kapni egy listát arról, hogy milyen jótékony hatásai vannak egy szuper reggelinek – bármelyik női magazin oldalán megtaláljátok az okokat, sokszor a csapból is ez folyik! Én egyszerűen azért ajánlom, mert imádom úgy indítani a napot, hogy egy finomat eszem! Mutatok is egy egyszerű receptet, amit könnyen elkészíthettek akár előre is.

Örök kedvencem a zabkása. Hihetetlenül gyorsan kész van, nagyjából annyi idő alatt, mintha egy szendvicset csinálnék. Kedvem szerint variálhatom, ami nálam többnyire úgy szokott kinézni, hogy a hétvégi verzióban chia mag, kókusz és többféle aszatgyümölcs kap helyet, a hétköznapiban pedig leginkább banán és csoki – nincs benne cukor, úgyhogy mehet a csoki én azt mondom!

Most a hétvégi zabkásám receptjét fogom Nektek leírni, bízva abban, hogy még azok is tesznek egy próbát, akik egyébként nem szeretik ezt az ételt.

A zab nálam olyan, mint a rizs. Magában megfőzve valóban nincs sok íze, unalmassá tud válni és nem ad nagy ízélményt. Ugyanakkor hiányossága egyben előnye is, hiszen a megfelelő ízesítéssel remek dolgokat lehet belőle kihozni, mint ahogyan a rizsből is. Persze, néha én is megunom és inkább egy jó ciabattát eszem sonkával, sajttal és salátával – amivel nincs is semmi gond, fő a változatosság!

Sokan úgy gondolják, hogy nem elég laktató a zabkása. Kedveseim, próbáljátok ki ezt a receptet, ígérem kibírjátok ebédig!

fullsizerender-44

Zabkása chia maggal, aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók

1 főre

1/2 csésze zab – apró szemű
1/2 csésze chia mag
1/2 csésze laktózmentes tej – igazából mandulatejjel a legfinomabb
1 csésze víz
1 csésze aszalt gyümölcs – vörösáfonya, barack, datolya
1/4 csésze kókuszreszelék

Elkészítés 

Szórd a zabot egy kisebb edénybe és közepes lángon kezd melegíteni, majd önts rá fél pohár vizet és hagyd főni. Amikor elkezd besűrűsödni, add hozzá a másik fél pohár vizet.

Amint kezd ragacsosabb állaga lenni, tedd bele a chia magot is és öntsd rá a tej felét. Jól keverd össze és amikor kezdenek megdagadni a magok, add hozzá a datolyát és az aszalt vörösáfonyát – a datolyától lesz édes, ha nem szereted tegyél bele egy kiskanál mézet.

A gyümölcsök hozzáadása után add hozzá a maradék tejet, nagyjából 1-2 percig kevergesd folyamatosan, majd zárd el a gázt és hagyd hűlni pár percig.

Én viszonylag ragacsosan szeretem, ezért nem teszek bele több folyadékot. Nyugodtan önts bele több vizet vagy tejet, ha szeretnél. 😉

Ezután nincs más hátra, mint a díszítés! Szórd meg a tetejét kókuszreszelékkel és a maradék gyümölcsdarabokkal.

Ugye nem is olyan bonyolult?! Remélem kipróbáljátok, és Nektek is legalább annyira fog ízleni, mint nekem. 🙂

D

fullsizerender

 


Breakfast is the most important meal of the day! I’m not going to tell you why is it better to start the day with breakfast – you can find that in every women’s magazine. Instead, I’m telling you, it’s such an amazing feeling to have a deliscious meal at the beginning of the day. I’m going to share an easy recipe which you can make the night before in case you’re short on time.

My all time favourite is oatmeal. It is ridiculously simple and easy to make, not to mention how variable it is. My weekend version usually contains chia seeds, coconut flakes and dried fruits, while on the weekdays I prefer to eat it with banana and a bit of dark chocolate as it’s super fast.

This time, I’m going to introduce you to my weekend oatmeal with faith that some non-oatmeal eaters will give it a try as well!

Oat is like rice for me. If you just cook it, it won’t have a special taste and you will probably get bored of it pretty quickly. This is also what makes these two my favourites. Because you can flavour it with any kind of spices and fruits and it’ll take you to a totally different dimension of FoodLand. Not gonna lie, I get bored of oatmeal sometimes and put my vote on a ham&cheese ciabatta – there’s nothing wrong with that, diversity is beautiful!

fullsizerender-44

Oat Chia Goodness With Dried Fruits

Ingredients

for 1 person

1/2 cup oat – small leaves
1/2 cup chia seeds
1/2 cup milk of choice – I only use almond or lactose free milk
1 cup water
1 cup dried fruits – cranberry, peach, dates
1/4 cup coconut flakes

Method

Put the oat flakes to a smaller pan and turn the heat on medium. Pour half cup water to the oat and let it simmer a bit. As it gets a little creamy, add the second half of the water.

When the mix is gooey enough, add the chia seeds and pour half of the milk to it. Stir well and after the chia seeds getting bigger, put the dates and three quarter of the dried cranberries – dates will make it sweet enough, but if you don’t like it, add a teaspoon of honey.

Add the second half of the milk, stir for a couple minutes and let it cool down a bit.

I normally don’t add more liquids because I like it very sticky and gooey. Feel free to add extra water or milk if you’d like to. 😉

Now you only need to decorate it! Sprinkle coconut flakes on the top of your oatmeal and place the dried apricots and cranberries as well.

See, it’s not complicated at all! I hope You will love this easy recipe as much as I do! 🙂

D

fullsizerender

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s