Recipes

Ázsiai Csirke Sült Zöldségekkel – Asian Chicken with Baked Veggies

!Scroll down for English!

Megvan az érzés, amikor annyira megkedvelsz egy ízt, hogy egész nap képes lennél ugyan azt enni, amíg teljesen meg nem utálod? Nos, nálam éppen ez történik négy alapanyaggal, ami nem más mint a kurkuma, a lenmag, a méz és a citrom. Egyszerűen mostanában bármit főzök, a fantasztikus négyesből kettő-három biztosan helyet kap az adott ételben. Így történt ennél az ázsiai ihletésű csirkénél is.

Imádok kísérletezni és rögtönözni a konyhában, de még bőven van hova fejlődnöm, mert a húsválasztásnál inkább biztosra megyek a talán jó lesz helyett – ezen sürgősen változtatnom kell! Mindezt kompenzálva többnyire olyan ötleteim támadnak a csirkemell fűszerezését illetően, amiről még én sem tudom, mi fog kisülni belőle.

Az ázsiai, keleties fűszerek jellegzetesek, intenzívek, nem utolsó sorban pedig számos jótékony hatásuk van. Tudtátok, hogy a kurkumát indiai sáfránynak is szokták nevezni? Élénksárga színét a kurkumin adja, mely a flavonoidokhoz – gyógyhatású vegyületcsoport mely sok gyógynövényben megtalálható – hasonló gyulladáscsökkentő, immunrendszeri működést serkentő vegyület. Az indiai gyógyászatban főként emésztési és gyomorproblémákra használják. Vértisztító, illetve méregtelenítő hatásának köszönhetően pedig májbetegségek ellen is alkalmazzák.

Aki kicsit is ismer, tudja, nem szívesen veszek be gyógyszert és nagyjából két aszpirin nálam ki is meríti az éves adagot. Helyette igyekszem minél több olyan ételt, italt fogyasztani, ami jótékonyan hat a szervezetre és megelőzi a bajt – persze ettől még megeszem a napi desszertemet is, nem kell félteni. Ennél az ételnél a hangsúly kétségkívül a kurkumán van, amihez egyéb egészséges összetevőket is választottam.

fullsizerender-51

Ázsiai Csirke Sült Zöldségekkel

4 főre

Hozzávalók

5 nagy krumpli
3 nagy cékla
4 sárgarépa
2 fej hagyma
3 ek kókuszolaj – nem kell félni tőle, nem lesz kókusz íze semminek
2 egész csirkemell
2 tk reszelt gyömbér
1 ek pirospaprika
4 tk kurkuma
1 ek méz
2 ek lenmag
1 narancs
1 citrom
1 csokor friss petrezselyem
4 dl víz

Elkészítés

Alaposan mosd meg a krumplit, a céklát és a sárgarépát. A krumplit és a céklát vágd 1-2 cm vastag cikkelyekre. Én két tepsiben sütöttem, hogy kényelmesen elférjenek a zöldségek. Kókuszzsírral kend ki a tepsiket és szórd bele a krumplit és a céklát.

A krumplit ízesítsd sóval, borssal és fokhagymasóval. Alufóliával takard le a tepsit, majd 35-45 percig süsd 165°C-on, ezt követően pedig alufólia nélkül további 15 percig.

A céklát is alufóliával letakart tepsiben süsd 35-40 percig, majd fólia nélkül még 10 percig. Sajnos idén nem jártam sikerrel a céklát illetően. Akárhol vettem, mindig fás, öreg íze volt, amit nagyon sajnálok, mert tavaly egész télen sült cékláztam. Remélem Nektek nagyobb szerencsétek lesz, mert az elkészítése tényleg roppant egyszerű.

A répát vágd fel és párold meg 20 perc alatt. Én párolóedényben készítettem, ha nem áll rendelkezésedre, tedd a cékla mellé és süsd 20-30 percig a sütőben. Ugyan olyan finom mindkét verzió.

Süsd le a csirkemell szeleteket egy evőkanál kókuszolajon és sóval, kurkumával ízesítsd. 6-7 kisebb szelet húshoz 1 tk kurkuma elegendő. Amikor megsült az összes hús, tedd félre, amíg elkészíted a szószt.

1 ek kókuszolajon dinsztelj meg egy fej apróra vágott hagymát (dinsztelés = kevés zsiradékon való párolás/puhítás). Egy csipet sót szórj rá – megakadályozza, hogy leégjen a hagyma. Amikor már üveges a hagyma, vedd takarékra a lángot és önts rá 3 ek vizet, majd 1 ek pirospaprikát. Óvatosan kell bánni a pirospaprikával, mert hamar odakap, ezért fontos, hogy alacsony lángon végezd ezt a műveletet és rögtön keverd el a paprikát.
Tegyél hozzá 1 tk kurkumát, majd újabb 3 ek vizet.

Add hozzá az 1 ek mézet, a 2 ek lenmagot és egy hámozott, kockákra vágott narancsot. A narancsról alaposan szedd le a héját, nehogy kesernyés utóíze legyen.  Fél citrom levét facsard bele a keverékbe és amikor a lenmagok elkezdenek pattogni, keverd össze az egészet. Önts rá 4 ek vizet, majd add hozzá a megsült csirkemellet és fedő alatt lassú tűzön 10 percig párold.

A fedő levétele után még néhány percig hagyd forrni a keveréket, végül pedig szórd meg egy csokor friss petrezselyemmel és facsarj rá egy kis citromlevet.

Jó étvágyat és kellemes főzőcskézést Nektek! 🙂

D

fullsizerender-46


Asian Chicken with Baked Veggies

for 4 people

Ingredients

5 large potato
3 large beetroot
4 carrot
2 onion
3 tbsp coconut oil – no, it won’t taste like coconut don’t worry
2 chicken breast
2 tsp grated ginger
1 tbsp paprika powder
4 tsp turmeric
1 tbsp honey
2 tbsp linseed
1 orange
1 lemon
1 fresh parsley
1,5 cup water

fullsizerender-51

Method

Wash the potatoes and beetroots carefully and chop into 1-2 cm thin slices. I baked them separately to have enough space for both veggies. Grease the oven pan with coconut oil and place the veggies in there.

Season the potatoes with salt, pepper and garlic salt. Cover the oven pan with aluminium foil then bake it for 35-45 minutes on 165°C/330°F, plus 15 minutes without the foil.

Bake the beetroots under aluminium foil for 35-40 minutes as well on 165°C/330°F and another 10 minutes without foil. Unfortunately it seems like beetroot doesn’t like me this year. No matter where I buy it, every time I can feel a strange old taste which makes me unbelievably sad, cause I ate baked beetroot day-n-night last year. Hope you’re going to have a better luck because it is really easy to make.

Chop the carrots and steam it for 20 minutes. I used a steamer but if you don’t have it, just place it next to the beetroot for about 20-30 minutes.

 

 

Fry the sliced chicken breasts on one tbsp coconut oil and season with salt and turmeric. 1 tsp turmeric is enough for 6-7 smaller slices. When all is fried, put it apart till you make the sauce.

Braise one finely sliced onion on 1 tbsp coconut oil. Add a pinch of salt at the beginning – this will prevent burning. As the onion starts to become glazy, turn the heat down and add 3 tbsp water, then 1 tbsp paprika powder. Take care with the paprika, because it can burn too easily. That’s why you should turn the heat down and stir immediately when you add the paprika. Sprinkle 1 tsp turmeric and add 3 tbsp water again.

Pour 1 tbsp honey to the mix and add 2 tbsp linseed, the peeled and chopped orange and the squeeze of half lemon. As the linseed start their popping dance – as I call it –  stir it all together and add 4 tbsp water plus the chicken. Boil on medium heat for 10 minutes with a cover.

After you removed the cover, let it be for a couple of minutes then finally add a handful of fresh parsley on top with a last squeeze of lemon.

Bon appetite and happy cooking Everyone! 🙂

D

fullsizerender-46

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s