Recipes

15 PERCES zabkeksz – 15 MINUTE oat cookies

!Click for English!

Az egyik legnagyszerűbb édesség a zabkeksz. Tökéletes vendégváró falatka, egy kidíszített befőttes üvegben ajándékba is adható és jól jöhet a rohanós hétköznapokon is, pogácsák, müzliszeletek helyett!

Év elején volt már egy hasonló poszt, most végre a videót is elkészítettem és ezúttal változtattam picit a recepten is. A különlegességét az adja ennek a süteménynek, hogy csupán a képzeletünk szab határt a különböző változatoknak és ízkombinációknak. Variáljátok Ti is bátran, ízléseteknek és hangulatotoknak megfelelően!

zabkeksz

Hozzávalók

  • 2 banán
  • 2 csésze apró szemű zabpehely
  • 1 csésze nagyszemű zabpehely
  • 1 kockára vágott alma
  • fél csésze aszalt vörösáfonya
  • 1-2 ek lenmag

Elkészítés

A banánt egy edényben törd össze villával pépes állagúra. Szórd bele az első csésze apró szemű zabot, majd a nagyszeműt, végül még egy csészényi apró szemű zabot. Jól keverd össze, hogy ragacsos masszát kapj. Akkor jó, ha a banán már csak összetapasztja a zabszemeket és egyáltalán nem folyós a keverék.

Ezután keverd bele az almadarabokat, majd az aszalt vörösáfonyát is. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazd a keveréket, kis kekszköröket formázva.

A tetejét szórd meg lenmaggal. Tudom, picit furán hangzik a lenmag, de szuper extra ízt ad a sütinek.

Süsd 10-12 percig 165°C-on (330°F) attól függően, hogy mennyire szeretnéd ropogósra a végeredményt. Én az utóbbi időben csak 10 percig sütöm, mert számomra akkor lesz tökéletes az állaga. Nem szárad ki, pont kellően ragacsos a belseje.

Ezt a kekszet tényleg gyerekjáték elkészíteni, ráadásul 15 perc alatt kész van. Próbáljátok ki, komoly függőséget tud okozni!

Jó sütögetést!

D



 

 
One of the greatest desserts are oat cookies. It can be a perfect snack for guests, gift in a decorated jar or just the best pick-me-up on those busy days.

You might’ve already seen the base of this recipe in a previous post earlier this year. I’ve changed a bit of this and that in it, so thought I’ll make an other post and even a video of how-to-do. The best in oat cookies is that you can creatively change the ingredients and add any kind of flavors to it, depending on your taste. I recommend you to put some extras in the dough if you crave anything else.

zabkeksz (1)

Ingredients

  • 2 bananas
  • 2 cups of quick oats
  • 1 cup of rolled oats
  • 1 diced apple
  • 1/2 cup of dried cranberries
  • 1-2 tbsp linseed

Method

Mash the bananas in a bowl with a fork. Add two cups of quick oats, then one cup of rolled oats and mix it all together. The bigger the bananas, the more oats you will need. The texture should be sticky.

Add the diced apple and the dried cranberries as well. After mixing everything evenly, place a silicone baking paper to a baking pan. Put the dough into the baking pan and shape it as a cookie, using a tablespoon.

Sprinkle linseed on the top of the cookies. I know it sounds weird, but it will give an extra crunchy layer.

Bake it on 165°C/330°F for 10-12 minutes, depending on how crispy you would like it. Lately I take it off from the oven after 10 minutes when it’s crunchy outside but still soft in the inside.

If you have only 15 mins and you’re craving for something sweet, try this oat cookie. It can cause a serious obsession – I warned you!

Happy baking!

D

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s