Recipes

Mindenmentes Húsvéti Finomságok – Free Easter Recipes

!Scroll down for English!

Tavasz. Az első napsugarakkal, madárcsicsergésre kelni. Virágba borult, mézédes illatot árasztó fákban gyönyörködni. Hintában ücsörögni és a szabadban vacsorázni…

img_6544.jpg

Tagadhatatlanul a kedvenc évszakom a tavasz, nőiesen szeszélyes időjárásától függetlenül. Hiszen ki ne szeretné ezt a három frissességet hozó, bájos hónapot?!

Már márciusban izgatottan várom, hogy egyre több friss gyümölcsöt és zöldséget kapjak a piacon és a zöldségesnél. Ezzel arányosan gyűlnek az ötletek is újabb finomságok sütéshez-főzéshez. Így már hetekkel ezelőtt elterveztem, hogy lesz egy Húsvéti bejegyzés, lehetőleg tradicionális, magyaros ételekkel.

Gyermekkorom óta rajongok a Húsvéti menüért. Mint minden magyar családban, nálunk is megvannak a bevált és kedvelt receptek, amiket évről évre elkészítünk, de persze a lista folyamatosan gyarapodik is.

Most azonban változtattam egy picit, ugyanis mindenki számára fogyasztható módon szerettem volna elkészíteni a legnagyobb kedvenceimet. Bízom benne, hogy miután kipróbáljátok ezeket a laktóz és gluténmentes finomságokat, Nektek is legalább annyira fog ízleni, mint a családomnak és nekem.

Képzeljétek, a nagypapám annyira édes volt – szinte meg sem várta, hogy eldicsekedjek neki a mentes kaszinótojás elkészítésével, már meg is evett egyet. Természetesen a dicséret sem maradt el, remélhetőleg tényleg ennyire ízlett neki! 🙂

Néhány apró változtatással minden elkészíthető és fogyasztható, akkor is, ha intoleranciátok van. Sőt! Van, amikor a mentes változat finomabb lesz, mint az eredeti! Fogadjátok sok szeretettel ezeket az egyszerű, mégis nagyszerű Húsvéti recepteket..

FullSizeRender (60)

 

Mindenmentes Kaszinótojás

  • 5 tojás
  • 4 ek rizstejszín
  • 1 ek mustár
  • 1/2 tk méz
  • 1 tk kókuszzsír
  • 4-5 szál petrezselyem
  • fél citrom leve
  • só, bors

zabkeksz (2)

Forrástól számított 8 percig főzz keményre 5 tojást, majd hagyd a vízben hűlni további 10 percig. Ettől könnyebb lesz majd megpucolni. Miután megszabadítottad a tojásokat a héjlyuktól, vágd félbe és a sárgáját óvatosan kanalazd ki egy edénybe.

A sárgájához add hozzá a rizstejszínt,  mustárt, mézet, kókuszzsírt, fűszerezd sóval és borssal, majd keverd össze az egészet.

4-5 szál apróra vágott petrezselymet szórj a keverékbe és facsard rá egy fél citrom levét. Alaposan keverd össze, végül pedig töltsd vissza a krémet a tojássárgája helyére.

Köles körözött

  • 1/3 csésze köles
  • 1 csésze víz
  • 1 tk kókuszzsír
  • 5 szál medvehagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek mustár
  • 2 ek kókusztejszín
  • 1/2 tk méz
  • só, bors

zabkeksz (4)

Egyharmad csésze kölest alaposan moss át hideg vízben. Miután leszűrted, egy csésze vízzel kezd el fedő alatt párolni. Akkor jó, amikor pici lyukak keletkeznek benne, ezzel jelezve, hogy elfőtt róla a víz. Fedő alatt hagyd hűlni 5-10 percig.

Amíg a köles hűl, vágj fel 5 szál medvehagymát és kissé pirítsd meg. Amikor már nem forró a köles, de még meleg, keverd hozzá az 1 tk kókuszzsírt. Tedd bele a medvehagymát és fűszerezd pirospaprikával, őrölt köménnyel, sóval és borssal.

Add hozzá a mustárt, a kókusztejszínt és a mézet, majd alaposan keverd át.

Tormakrémes Sonkatekercs

  • 2 ek torma
  • 6 ek víz
  • 6 ek rizstejszín
  • 1/2 tk keményítő
  • 2 ek citromlé
  • só, bors
  • 8 szelet pulykamell sonka

zabkeksz (6)

Két evőkanál házi reszelt tormát kezdj el főzni négy evőkanál vízzel. Amennyiben bolti tormát használsz, négy evőkanál tormát kezdj el hevíteni és rögtön add hozzá a rizstejszínt. A házi tormának sokkal intenzívebb, erős íze van, ezért főztem elő egy kis vízben.

Adj hozzá hat evőkanál rizstejszínt és folyamatosan kevergetve forrald fel a krémet. Amikor elkezd picit sűrűsödni, szórd bele a keményítőt, majd a tűzről levéve gyorsan és alaposan keverd el benne. Ezután adj hozzá még két evőkanál vizet, ugyanennyi citromlevet és sózd, borsozd ízlés szerint.

Néhány percig hagy hűlni, majd kedvenc sonkádat kend meg a krémmel és tekerd fel a sonkatekercseket.

Jó étvágyat!

D

FullSizeRender (62)


Watching the magical sunrise in the morning while birds sing the earliest melody of the day. Wandering around parks and breathing all those mellifluous flower fragrances in. Having the first picnic of the year, laid down in the grass… 

img_6544.jpg

Spring is undeniably my favourite season of them all, no matter of its whimsical feminine weather changes! But who wouldn’t love three of these charming months?!

I’m desperately waiting to get fresh fruits and veggies at the market as March begins. Cooking and baking ideas are floating in my mind faster than ever. Because of that, I decided months ago, I’m going to show you my favourite Easter recipes. Traditional Hungarian ones.

Ever since I can remember I loved Easter menu. Every family in Hungary had its own typical recipes, and my family has a few favourites which we make every year of course. Also, the menu gets wider every year and we change a bit of this and that.

The changes in my recipes this time are going to be something rather amazing – I believe so. I made my own favourites, in a favorable way for everyone! I hope that you’re going to try these lactose and gluten free recipes and you will love them as much as my family and I did.

My grandpa had the best reaction – he couldn’t even wait until I explained how I made free deviled eggs, he already finished one. He said it was amazing, so I’ll probably going to make it again. 🙂

You can eat everything after changing the recipe a little, even if you have intolerances. And sometimes the free version is much better than the original one! Here they are, my easy and lovely Easter recipes..

FullSizeRender (60)

Free Deviled Eggs

  • 5 eggs
  • 4 tbsp rice cream
  • 1 tbsp mustard
  • 1/2 tsp honey
  • 1 tsp coconut oil
  • a handful of parsley
  • juice of half lemon
  • salt, pepper

HOZZÁVALÓK (3)

Boil the eggs for 8 minutes and let it cool down for 10 more minutes. This will make it easier to peel. After peeling the eggs, cut them into halves and take the yolks out with a little spoon into a bowl.

Add rice cream, mustard, coconut oil and season with salt, pepper. Mix it all together.

Sprinkle finely chopped parsley into the cream and squeeze the juice of half a lemon. Give it another mix, then fill the egg whites with the cream.

The Hungarian Hummus – With Millet

  • 1/3 cup of millet
  • 1 cup of water
  • 1 tsp coconut oil
  • 5 thread ramsons
  • 2 tsp paprika
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tbsp mustard
  • 2 tbsp rice cream
  • 1/2 tsp honey
  • salt, pepper

HOZZÁVALÓK (4)

Wash the millet in cold water. After drying it a bit, steam it with one cup of water. It’s ready as soon as you can see little holes in it which means the water is gone. Let it rest for another 5 minutes with the cover on.

As the millet gets ready, chop 5 thread of ramsons and fry it a bit. When the millet is still warm but not too hot, add the coconut oil and stir it evenly.

Add the ramsons and season with paprika, salt, pepper and ground cumin. Then rice cream, mustard and honey can go into the cream as well, and mix it all together.

Ham Filled With Horseradish Cream

  • 2 tbsp horseradish
  • 6 tbsp water
  • 6 tbsp rice cream
  • 1/2 tsp gluten free starch
  • 2 tbsp lemon juice
  • salt, pepper
  • 8 slices of ham

HOZZÁVALÓK (5)

Start to boil two tablespoons of home grated horseradish with four tablespoons of water. In case of using horseradish from the stores, start with four tablespoons of it and add the rice cream – no water needed in that case. I boiled it with water because homemade horseradish has a really intensive taste and I wanted to reduce it a bit.

Add the rice cream and start to boil while stir continuously. As it starts to get thicker, sprinkle the starch in it, and stir evenly. Add two tablespoons of water, the same amount of lemon juice, salt, pepper and mix it all together.

Let it cool down a bit, then fill the cream into your favourite ham.

Bon appetit!

D

FullSizeRender (62)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s